COLUMN JOEP PEETERS

VRIJDAG 23 OKTOBER 2020

Vasten doen we al eeuwenlang, meestal als het eten op is, vasten of versterving. En het zou handig zijn als we als bijvangst daarmee in de Hemel komen. Tegenwoordig vasten we omdat er juist teveel eten is. Na Nieuwjaar al die Kerstdiners en boterletter- kilo’s eraf krijgen en tegelijk ophouden met roken.
Dat duurt tot Carnaval en daarna is het weer bier- en erwtensoepkilo’s eraf en minder drinken. Na Pasen paasontbijt , diner, chocolade eieren eraf “Anders pas ik niet in mijn bikini”. En na de vakantie weer van voren af aan.

De oorsprong van Carnaval is iets anders. Aan het eind van de winter heb je een probleem als je geen vriezer of frigo hebt. De gedroogde appeltjes op de vliering beginnen te schimmelen, bij de weckpotten is toch een beetje lucht gekomen en al het gepekelde vlees en de vis smaakt ook nergens meer naar. Daarom maar in één dag alles opmaken: dinsdag, Mardi Gras, Fat Tuesday. En met veel bier, oorspronkelijk met weinig alcohol: tafelbier. En daar zit je dan met niks op Woensdag. Dan maar boete doen, met een askruisje op je voorhoofd. “Gedenk dat Gij van stof zijt, en tot stof zult wederkeren” . De pastoor kijkt jou dan bestraffend aan: “Tijd om te biechten en dikkels naar de kerk te komen manneke”. Er is bijna niks te eten, wél vis, want die zwemt tot in de open riolen van de stad of komt uit de Grote Rivieren. En dan is het wachten op boerenkool van de kouwe grond en de eerste lentegroente: keeltjes.
Met Pasen is het voorbij; lammetjes, kalfjes konijnen volop. Het duurt wel heel lang, dus halverwege nog even de restjes opmaken: Halfvasten. Voor de kinderen kwam daar het snoeptrommeltje bij: alle snoep bewaren tot Eerste Paasdag. En dan alles in één keer naar binnen werken, het zat toch allemaal aan elkaar geplakt.
Carnaval zonder virus is veel eieren met spek, erwtensoep en bier. Niet teveel bier want dan word je dronken en dan verlies je kostbare uren. Nee een lichte roes net zoals bij een operatie in het Ziekenhuis.
En Carnaval is ook optochten, wagens bouwen, je favoriete Carnavalspak aan dat al jaren meegaat en nog naar het jaar daarvóór ruikt. En voor al de mensen van Kajnafaw: op naar de Wintersport en bij het Après-ski Bovenmoerdijks Carnaval vieren en dan besmet terug komen waar Carnavál dan de schuld van krijgt. Carnaval Lives Matter.

Houdoe Joep.