Ut Kielegat

Het ontstaan van de naam UT KIELEGAT

Tijdens Carnaval was het heel normaal dat de mensen geheel verkleed het Carnavalsfeest vierde.
Er waren mensen die heel deftig uitgedost waren en de andere was cowboy of clown zelfs een enkeling durfde verder te gaan en was als Arabier. Ook was het dragen van een masker gewoon om directe herkenning te voorkomen.
Later is het dragen van een masker in openbare gelegenheden verboden.
Maar ondanks dat het Breda van toen er best vrolijk en feestelijk uitzag, zelfs dus ook tijdens Carnaval, wilde men hierin Breda ook een duidelijker identiteit.
In Bergen op Zoom was het duidelijk, iedere Bergenaar droeg tijdens Carnaval een lange blauwe boerenkiel met een stola van een vitragegordijn. De lange blauwe kiel was voor West Brabantse boeren in de streken van Bergen op Zoom hun werktenue.
Er ontstond natuurlijk een discussie binnen de BCV maar ook in Ut Gat.
Zoals bekend werd Breda ook weleens “Een groot Dorp” genoemd omdat iedereen wel van iedereen wat wist te vertellen. En in het Bredaas is een dorp “GAT”.
Uiteindelijk werd er gekozen om de normale boerenkiel zoals de boeren hier rond Breda deze droegen te promoten om deze met Carnaval te dragen compleet met een rode zakdoek.
In deze periode was Prins Driekus de Carnavalsprins. Overigens was Driekus 6 jaar Prins, van 1967 tot 1972, als voorganger in het Bredase Carnaval.
Prins Driekus had heel de gang van zaken over de boerenkiel meegemaakt en was zelf ook heel enthousiast en in 1969 werd de promotie in gang gezet. In 1970 werd het Carnavalsmotto op het dragen van de boerenkiel gemaakt. “Het is weer blauw en gestippeld.”
Tijdens de intocht in 1970 van Prins Driekus op de Grote Markt is het KIELEGAT geboren.
Prins Driekus sprak de feestvierders toe met de woorden dat hij zo bijzonder trots was op de aanwezige mensen omdat het merendeel was gekleed in een boerenkiel met rode das en boeren pet.
Ook vond hij dat het zo’n eenheid met elkaar gaf in dit Breda “DIT GAT” dat het echt een groot “KIELEGAT” is. En deze naam zal Breda ook altijd houden tijdens Carnavaleske dagen.
Zelf in het motto van 1971 stond de boerenkiel centraal met ”Ziede, er un gat in”.
Dit was voor Truus Steijlen aanleiding om een hele grote Boerenkiel te vervaardigen met een enorm gat in het midden. Deze boerenkiel is later ook aan Prins Driekus aangeboden.

Tot zover het ontstaan van Ut KIELEGAT